Přelouč a Hrnec smíchu

Kolegové,
dovolte mně jen krátce shrnout pár informací ke dvěma významným akcím, na kterých se Herecká asociace podílí :

Ceny Františka Filipovského za dabing se pevně usadily v kalendářích laické i odborné veřejnosti. Letošní ročník moderovat Jan Rosák. Organizační tým pracuje v nové sestavě : především režisérem večera je Pavel Vantuch – o scénář se stará Gustav Oplustil. Jak je už tradicí, režisér Martin Skyba vytváří dokument, který bude vysílat Česká televize. Bohužel, během příprav dokumentu onemocněl, takže film dotáčí jeho štáb. Držme panu Skybovi palce, aby se uzdravil !

Rád bych znovu poděkoval režisérovi Josefovi Vondráčkovi a scenáristovi Janu Lukešovi za mnohaletou pomoc, dále také hudebnímu režisérovi Vaškovi Fialovi a produkčnímu Janu Čumpelíkovi, kteří dlouhá léta Přelouč připravovali. Jak sami řekli, už prý „nemají nápady“ a jsou „opotřebení“. Myslím, že neměli pravdu…

Dabingový festival se potýká s finančními problémy, rozpočet je velmi nízký – o to větší patří dík všem, kteří se Přelouči věnují.

Cena Talent roku na festivalu Novoměstský Hrnec smíchu je nejmladší cenou Herecké asociace. Je udělována za herecký výkon v televizních filmech, dokumentech a seriálech. Jde především o výkony s komediálním nádechem – pro mladou a střední generaci herců. Udělují se v Novém městě nad Metují v rámci slavného festivalu. ( Letos prvně byl festival přesunut už na červen.)
Rád bych Vás, vážení kolegové, opět rád vyzval, abyste posílali své typy na adresu Herecké asociace. Pro tuto cenu neexistuje zvláštní výbor – je tedy velmi složité sledovat celý rok televizní produkci. Na druhou stranu se ukazuje, že ukázat na zajímavé výkony, které neuvidí diváci na plátnech kin,  ale „jen“ na televizních obrazovkách, je velmi dobré a svým způsobem to upozorňuje na kvalitní televizní produkci.

Připomínám, že jde o výkony v televizních filmech. Prvním nositelem této ceny je Marek Taclík, dále cenu obdržely : Tereza Bebarová, Jitka Čvančarová, Martha Issová, Veronika Kubařová a letos Marika Šoposká.

Za prezídium HA Ondřej Kepka