Ceny Thálie za dveřmi

Vyvrcholení divadelních Cen Thálie 2013 se uskuteční v pražském Národním divadle v sobotu 29. března, tentokrát dva dny po Světovém dni divadla, s nímž udílení interpretačních cen tradičně souvisí. Slavnost, v jejímž průběhu bude rozdáno patnáct různobarevných skleněných plastik odlitých v lindavské sklárně Ajeto podle návrhu Bořka Šípka, bude jako obyčejně vysílat přímo Česká televize na svém prvním programu od 20 hodin. Večer bude znovu uvádět herec, dramatik a režisér Antonín Procházka a o jeho režii se opět postará Ondřej Kepka.

Mezi čtyřiadvaceti letošními kandidáty na výroční Ceny Thálie je hned šest, kteří se do finalového výběru dostali už loni – činoherci Tereza Vilišová a Miloslav König, pěvci Jana Šrejma Kačírková a Aleš Briscein (ten je ovšem letos nominován nikoli v operní, nýbrž operetně-muzikálové kategorii), tanečník Ondřej Vinklát a muzikálová interpretka Martina Šnytová. Loni z této šestice dosáhli na cenu dva – shodou okolností oba pěvci. Jana Šrejma Kačírková však z pracovních důvodů nemohla Thálii osobně převzít – a i tentokrát je její účast na galavečeru nejistá, ovšem z důvodu veskrze radostného; umělkyně totiž minulý týden přivedla na svět dítě, dceru Aničku.

Z loňských 24 finalistů se letos ještě další tři objevili v širší nominaci (pěvec Luciano Mastro a tanečníci Ivona Jeličová a Adam Zvonař) – a naopak ze 44 umělců čtyř kategorií (činohra, opera, balet, pantomima a jiné tanečnědramatické žánry a opereta, muzikál a jiné hudebnědramatické žánry) zařazených v minulém ročníku do širší nominace pronikli letos tři (pěvec Richard Samek, tanečnice Nikola Márová a muzikálová herečka Lucie Bergerová) do oborové nominace užší a budou tedy příští sobotu „ve hře“ o triumf.

Pět loňských „semifinalistů“ letos svůj úspěch zopakovalo – jsou opět mezi 44 divadelníky zařazenými oborovými porotami do širšího výběru. Jsou to činoherci Pavlína Štorková a Tomáš Šulaj, pěvci Jana Wallingerová a Nikolaj Někrasov a tanečník Giovanni Rotolo.

Kromě výročních cen předají zástupci pořádající Herecké asociace pět Thálií za celoživotní mistrovství (v činohře, loutkovém divadle, opeře, baletu a operetě) a také cenu vynikajícímu činoherci do 33 let. Devítičlenné Kolegium pro udílení Cen Thálie, kterému nově předsedá hudební skladatel Zdeněk Barták, rozhodne vedle laureátů výročních cen také o držiteli Zvláští ceny Kolegia za mimořádný přínos českému dramatickému umění.

Záštitu nad letošními Cenami Thálie převzal předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch.

Cena diváka
HLASUJTE I VY