Nová tradice (100 let členky HA)

Zavedl jsem tradici: na každý měsíc mi moje asistentka Terezka Škorpilová připravuje blahopřejné dopisy těm členům a členkám HA, kteří oslaví jubileum (na konci s nulou nebo pětkou). Nedávno jsem zkoprněl úžasem. Měl jsem podepsat blahopřání k výročí, které jsme v naší zemi ještě nezažili: Žofie Trnková, historicky první česká herečka, dlouholetá členka Herecké asociace oslaví 14. 4. 2015 – 100 let svého života. Podepsal jsem blahopřání a hned jsme začali pátrat o podrobnostech jejího uměleckého působení. Zjistili jsme, že nejprve projezdila republiku v Bittlově kočovné společnosti, později ve Vesnickém divadla Jindřicha Plachty, aby zakotvila na mnoho sezón v Horáckém divadle Jihlava. Svou službu divadlu završila v Městském divadle v Kolíně jako nápověda.
Poté jsme zjistili, že své seniorské roky prožívá v Domově pro seniory nedaleko Prahy. Na náš dotaz jsme obratem dostali pozvání:
Vážený pane prezidente, z pověření paní ředitelky, Mgr. Hany Pavlíkové, Vám v příloze zasílám pozvánku na oslavu stoletého výročí naší klientky, paní Žofie Trnkové. S pozdravem L. Šimončičová, DiS., sociální pracovnice, Domov pro seniory Hortenzie, Bořanovice.
Pochopitelně jsme se v den narozenin (společně se zástupkyní Výboru pro seniory HA, paní Věrou Novákovou-Bezouškovou) rozjeli do Bořanovic, abychom se za HA zúčastnili „malé oslavy velkého životního jubilea“ a předali milé a stále vitální oslavenkyni Certifikát o čestném členství HA, parfém Thálie a další pozornosti. Atmosféra byla úžasná. Paní Trnková spontánně komunikovala, společně se svou dcerou vzpomínala na to pěkné u divadla a z dárků a naší pozornosti se upřímně radovala. Byl jsem pyšný na to, že jsem měl tu čest pobýt se stoletou herečkou (když nám to před časem neumožnila svým nečekaným odchodem v devětadevadesáti letech paní Zita Kabátová).
A tak vedle stoletého herce Zvonimira Rogoze (známého z mnohých českých filmů z 30. let) máme v Čechách první stoletou herečku, která ovšem (na rozdíl od svého stoletého kolegy) je navíc členkou Herecké asociace. Prožil jsem s ní nezapomenutelné odpoledne.

Jiří Hromada
prezident HA

Žofie Trnková

česká herečka, která oslavila v dubnu 2017 své 102. narozeniny.

Na počátku své herecké kariéry účinkovala v Bittlově kočovné společnosti, se kterou projezdila celou republiku. Ve Vesnickém divadle Jindřicha Plachty vystupovala po boku Lídy Plaché nebo Zity Kabátové. Mnoho sezón působila v Horáckém divadle Jihlava, kde vystupovala pod svým dívčím jménem Hudečková, později se provdala za akademického malíře Jaroslava Trnku. Společně vychovali dceru Kateřinu. V okruhu přátel a hereckých kolegů měla přezdívku Soňa. Na sklonku své herecké kariéry pracovala jako nápověda v Městském divadle Kolín.

Od roku 2001 žije v Domově pro seniory Hortenzie v Bořanovicích nedaleko Prahy, kam přišla společně se svojí sestrou Annou. Zde jí znají jako věčně usměvavou a vždy milou dámu. Dříve chodila na dlouhé procházky po okolí Bořanovic, ráda četla knihy dlouho do noci, tvořila v keramické dílně a navštěvovala všechny společenské akce v Domově. Poslední dobou tráví svůj čas v soukromí svého pokoje, plného květin, knih, fotografií a sledováním televize.