Zhodnocení hospodaření NADACE ŽIVOT UMĚLCE za rok 2010

Zdrojem příjmů nadace jsou zejména příjmy od společnosti Intergram, výnosy z uloženého nadačního jmění a dary jednotlivých fyzických osob nebo firemních dárců a v roce 2010 byly strukturovány následovně:

Příspěvek na činnost 1.700.000,00 Kč
Dary 6.526.850,97 Kč
Výnosy kapitalizace 297.768,08 Kč
Celkem 8.524.619,05 Kč

Celkové náklady NADACE ŽIVOT UMĚLCE činily 8.127.183,79 Kč a nadace použila tyto finanční prostředky ve dvou základních oblastech:

1.k zajištění chodu nadace ve formě provozních nákladů:

Provozní náklady nadace byly tvořeny zejména režijními náklady pro hlavní činnost, mzdovými náklady a náklady na služby v celkovém poměru 21 % z celkových příjmů. Vyúčtování příspěvku na činnost dle smlouvy s Intergramem bylo řádně předáno 27. 1. 2011.

2.k dosažení cílů nadace, specifikovaných ve Statutu nadace:

Prostředky na dosažení cílů nadace byly využity následovně:

a) Sociální podpory 16,68 %
b) Nadační příspěvky (projekty, studium, ceny) 73,31 %
c) SENIOR PRIX 2010 7,07 %
d) Péče o nadační hroby 0,01 %

Ad a)

Sociální podpory pro výkonné umělce v tíživé životní situaci byly přiděleny v roce 2010 v celkovém objemu 1.003.000 Kč. Poskytnutí sociálních podpor v této výši umožnil především dar od Intergramu, ale také dary od jednotlivých výkonných umělců a firemních dárců.

Průměrná částka, která na sociální podpory byla vyplacena, činila 14,75 tis. Kč a byla rozdělena mezi 68 žadatelů.

Ad b)

V roce 2010 bylo vyplaceno na projekty z vlastních zdrojů nadace v souladu s posláním NADACE ŽIVOT UMĚLCE 2.744.725,60 Kč a částečně byla podpořena i výzva na podporu uměleckých projektů vyhlášená v lednu 2010, která byla financována i ze zdrojů NIF (celkem 2.115.900 Kč). Tyto prostředky byly rozděleny mezi žadatele na realizaci konkrétních uměleckých projektů, studentské projekty, umělecké soutěže a kurzy a pořadatele udílení cen v jednotlivých uměleckých oborech.

• 364 žadatelů obdrželo v průměru 12,1 tis. Kč na realizaci uměleckého projektu.
  • V rámci studentských projektů bylo uspokojeno 22 žadatelů v celkové výši 250.000 Kč.
  • 8 pořadatelů udílení cen získalo celkem 206.225,60 Kč.

Ad c)

Na realizaci slavnostního předávání cen SENIOR PRIX 2010 v Národním domě na Smíchově, tradiční předvánoční setkání držitelů SENIOR PRIX 1993-2010 a následnou celoroční péči o držitele ceny bylo v roce 2010 vyčleněno 425.042,00 Kč. Ocenění SENIOR PRIX za celoživotní mistrovství získalo 35 významných osobností v jednotlivých uměleckých oborech.

Záštitu nad slavnostním udílením ceny SENIOR PRIX 2010 převzal primátor hl. m. Prahy pan Pavel Bém. Finanční dar a věcné dary na udílení cen v r. 2010 dále poskytla i  společnost Pioneer Investments, a.s., Sdružení výkonných umělců, Český porcelán, a.s., Supraphon, Radioservis, Knižní klub a společnost Activa.

Ad d)

Celkové náklady na péči o hrob na Vyšehradě a o hrob Voskovce a Wericha na Olšanském hřbitově, včetně příspěvků na opuštěné hroby významných umělců na Strašnickém hřbitově poskytnutých na základě žádosti HA činily 14.709 Kč.

Ing. Dagmar Hrnčířová

výkonná ředitelka nadace